משמורת

אחת הסוגיות החשובות והטעונות ביותר הצצות במהלך גירושין היא סוגיית המשמורת על הילדים.

המשמורת למעשה היא ההחלטה בחזקת מי מההורים יהיו הילדים, והיא כוללת, בדרך כלל גם מתי יהיו הילדים אצל כל אחד מהילדים (הסדרי ראיה/חלוקת זמני שהות).

המשמורת יכולה להיות משמורת מלאה, במסגרתה אחד ההורים הוא המשמורן והילדים נמצאים בחזקתו המלאה, בעוד ההורה השני מקבל זמני שהות בהם הילדים יהיו ברשותו, או משמורת משותפת, במסגרתה חולקים ההורים את האחריות ההורית על הילדים באופן שווה.

אגב, יכולה להיות חלוקת אחריות שווה, ובד בבד, חלוקת זמני שהות שאינה שווה בדיוק.

ההורים יכולים, כמובן, להגיע להסכמה ביניהם על תנאי המשמורת ועל חלוקת הסדרי הראייה/זמני השהות, ואולם, כמו בכל מחלוקת, כאשר הם אינם מצליחים להגיע להסכמה בעניין זה, הערכאה השיפוטית היא זו שתקבע זאת עבורם.

משמורת מלאה

בעבר, משמורת מלאה הוא היה ההסדר הנפוץ ביותר בהסדרי גירושין.

אחד ההורים (לרוב הייתה זו האם) היה/הייתה מקבל/ת את המשמורת על הילדים, וההורה השני היה מקבל אליו את הילדים למפגשים (לרוב, כולל לינה) במועדים שנקבעו – לרוב היה זה פעמיים בשבוע (לעיתים פעמיים בשבוע כולל לינה, לעיתים, פעם כולל לינה ופעם ללא לינה), כל סופ”ש ומחצית מהחגים.

“חזקת הגיל הרך” קבעה כי עד גיל 6, הילדים יהיו, כמעט באופן אוטומטית במשמורתה של האם והאב יקבל זמני שהיה איתם, ואולם, בשנים האחרונות, כפי הנראה, בשל הלחץ הציבורי ההולך וגדל, גם הפסיקה “מיישרת קו” והקביעה כבר אינה מתבצעת באופן אוטומטי.

משמורת משותפת

ככל שחולף הזמן ושינויים חברתית נטמעים, הופכת יותר ויותר פופולארית המשמורת המשותפת ובמסגרתה חולקים ההורים את המשמורת על הילדים באופן שיוויוני, לחובה ולזכות.

היתרונות לילדים הם כמובן קשר קרוב, שיוויוני ועקבי עם שני ההורים, כאשר שני הורים גם יחד מחוייבים יותר לילדיהם, דבר אשר, ככל הנראה, גם מסייעת לשמירה על מערכת יחסים טובה, תקינה, אם כי עניינית, למען הילדים.

אין עוררין על יתרונותיה של משמורת משותפת, ובלבד שהיא עובדת ומתאימה לשני ההורים, עבור הילדים.

החיסרון הוא, במקרים בהם אחד ההורים (בדרך כלל האב) מבקש משמורת משותפת כאשר כל מטרתו אינה אלא על מנת לנסות ולהפחית את חיובו בתשלום דמי המזונות, ולא מתוך רצון כן אמיתי להיות שותף שווה בגידול הילדים.

החיסרון יכול, בהחלט, להיות גם במקרה ההפוך, כאשר האב יכול בהחלט לקיים משמורת משותפת, ואולם, האם, על מנת לנסות ולזכות במזונות גבוהים ככל האפשר עושה כל שביכולתה, על מנת לטעון כנגד יכולתו של האב ומסוגלותו לקיים משמורן שווה עימה.

במקרים כגון אלו חשוב להיוועץ ולהסתייע מעו”ד ותיק ומנוסה בתחום אשר יוכל “לקלף” את כיסויי הטיעונים המשפטיים ולסייע לבית המשפט לגלות את האמת הנחוצה, בעיקר עבור הילדים.

הסכם משמורת בבית משפט

במהלך הסכם הגירושים, יכולים ההורים לקבל יחד החלטה בנוגע להסדר המשמורת המועדף עליהם ולהביאו לאישור בבית המשפט. החלטה משותפת של ההורים היא כמובן האפשרות הטובה ביותר לכל הנוגעים בדבר ובראש ובראשונה – הילדים.

במידה וההורים אינם מצליחים להגיע להסכמות בכוחות עצמם, מומלץ להם להיעזר בהליך גישורי שיסייע להם להגיע לעמק השווה, לפחות, בסוגייה קריטית זו על מנת לנסות ולצאת לדרך של שיתוף פעולה למען רווחת הילדים.

ככל שההורים לא יצליחו להגיע להסכמה, ייאלץ ביהמ”ש להכריע גם בעניין זה, והוא יעשה כן, בדרך כלל, תוך הסתייעות על חוות דעת מקצועיות, בדרך כלל, תסקיר פקידת סעד, לעיתים, באמצעות חוות דעת מקצועית אחרת.

אגב, במסגרת חוות הדעת המקצועית, נוהגים, כמובן, ליתן משקל, בין היתר, גם לרצונם של הילדים.

בכל מקרה, גם במקרה בו ההורים הגיעו להסכם בעצמם, בוודאי כאשר אין הסכמה, בית המשפט יכריע בעיקר כשטובת הילדים לנגד עיניו.

בית המשפט בוחן את נסיבות המקרה, כמו גם אץ הכשירות ההורית של כל אחד מההורים, את יכולתם לקיים את ההסדר ואת ההשפעה שלו על רווחתם הנפשית, הכלכלית והפיזית של הילדים ומכריע בהתאם.

מה בנוגע לרצון הילד?

כאמור, לעיתים תכופות גם קולו של הילד נשמע, אם זה במסגרת תסקיר פקידת הסעד או כל איש מקצוע אחר, לעיתים, בוחר השופט לזמן אליו, ללשכת השופט את הילד על מנת לשמוע אותו באופן בלתי אמצעי.

מובן כי ככל שהילד בוגר יותר, כך בית המשפט נוהג ליתן משקל רב יותר לרצונותיו של הילד. דעתו של הילד בהחלט נשמעת ונלקחת בחשבון ההחלטה.

מילה אישית

המשמורת יכולה להיות אחת הנקודות הכי קלות לפתרון, או לחילופין, אחד הנושאים הקשים, הטעונים והכואבים בהסכם הגירושין.

העובדה כי משמורת יכולה להפוך ל”מנוף” או ל”חרב” אשר יש בה כדי ללחוץ על הצד השני, או ככלי להשגת יתרון כלכלי, לעיתים אף לנקמה, הופכת את הנושא לרגיש מאין כמוהו.

“בשורה התחתונה”, מה שחשוב בהקשר זה הם הילדים ורווחתם וכשניגשים לדיון במשמורתם, בין אם יהיה זה במאבק משפטי, בין אם במסגרת הסכם, מומלץ לעשות זאת בחוכמה ובחרדת קודש תוך מחשבה על טובת הילדים.

צרו עימי קשר עוד היום לייעוץ ראשוני: 077-4048451, 052-5665105