פוליסת ביטוח חיים: מוטב או יורש

מה ההבדל בין מוטב ליורש בביטוח חיים ומדוע לא מספיק לערוך צוואה כדי להבטיח כי כספי הביטוח שלנו יגיעו למקום שאנחנו רוצים?

רבים מאיתנו רוכשים ביטוח חיים באופן ישיר או באמצעות מקומות העבודה בהם אנו מועסקים.

בין מסמכי רכישת פוליסת הביטוח מגיש לנו הסוכן טפסים רבים לחתימתנו/הסכמתנו לתנאי פוליסת הביטוח.

בטפסים המוגשים לחתימתנו מציין בעל הפוליסה, בין היתר, מיהם המוטבים אשר יקבלו את תשלומי דמי הביטוח במקרה של התרחשות המקרה הביטוחי, היינו, כאשר בעל הפוליסה ילך לעולמו.

אכן, כאשר בעל הפוליסה הולך לעולמו מחויבת חברת הביטוח, על פי תנאי הפוליסה, לשלם את תשלומי דמי הביטוח לנהנה/למוטב על פי הפוליסה – אותו רשמנו מספר שנים קודם לכן עת רכשנו את פוליסת הביטוח.

לעיתים עוברות שנים רבות בין רכישת פוליסת הביטוח לבין התרחשות המקרה הביטוחי אשר בגינו על חברת הביטוח לשלם את דמי הביטוח. לעיתים אף איננו זוכרים מי הוא המוטב אשר נרשם על ידנו מספר שנים קודם לכן. לעיתים אירעו שינויים בהרכב המשפחתי שלנו ומשתנות העדפותינו לגבי המוטבים אשר ברצוננו כי יקבלו את דמי הביטוח לאחר פטירתנו.

כך לדוג’, במקרה של נישואין, גירושין, נישואין שניים, הולדת ילדים וכד’ – יתכן ומי שלפני שנים רבות רצינו שיהיה המוטב במקרה ביטוחי, לא יהיה בהעדפותינו גם כיום, ולהיפך.

חשוב לדעת כי לא היורשים של הנפטר (בין יורשים על פי צוואה ובין יורשים על פי דין) הם אלו הזכאים לתגמולי הביטוח. מי שזכאי לתגמולי הביטוח הם המוטבים אשר הקבועים/הרשומים ככאלו בפוליסת הביטוח.

לפיכך, לא די לערוך צוואה ולרשום בה את שמות היורשים. יש גם לדאוג לשינוי המוטבים בפוליסות הביטוח שבבעלותנו אם וככל שברצוננו כי כספי הביטוח יגיעו בסופו של דבר לאנשים המועדפים על ידנו באמת.

באם אינכם יודעים אם לקרוב משפחה שלכם שנפטר הייתה פוליסת ביטוח חיים ישנן מספר פעולות שכדאי וניתן לבצע על מנת לברר זאת. ראשית, ניתן לבדוק את דו”ח פוליסת הביטוח אשר נשלח על ידי חברת הביטוח, מידי שנה בשנה, לבעל הפוליסה. שנית, ניתן גם לבדוק במקומות העבודה בהם עבד יקירכם (או בתלוש המשכורת שלו), שכן ישנם מקומות עבודה אשר נוהגים להפריש לחברות הביטוח לצורך רכישת פוליסת ביטוח חיים לעובדיהם.

יש גם אפשרות לשלוח מכתב לחברות הביטוח ולשאול אותם האם בבעלות הנפטר פוליסת ביטוח אשר נרכשה על ידו עוד בחייו.

חשוב לדעת כי תביעות לתשלומי ביטוח חיים מתיישנות כעבור 3 שנים בלבד ממועד הפטירה.

* אין לראות בכתבה זו חוות דעת משפטית ובכל מקרה מומלץ לפנות לעו”ד לבדיקת המקרה הקונקרטי.


צרו עימי קשר עוד היום לייעוץ ראשוני: 077-4048451,
052-5665105 או מלאו את פרטיכם ואחזור אליכם בהקדם